Hoe stel je effectieve doelen op?
Stel een op voor succes.
Doelen stellen is ontzettend belangrijk voor succes. Je kunt grootse doelen niet behalen wanneer je er niet op mikt. Onderzoek laat zien dat succesvolle mensen met veel intentie bezig zijn met hun doelen. Maar waarom doen veel mensen dit niet?
Doelen stellen is eng.
Veel mensen zijn bang om doelen te stellen omdat het dan een objectief proces wordt waarbij je kunt falen. Als je geen doel hebt zul je ook niet kunnen falen, dat scheelt weer een deuk in je ego.
Wees bereid om ervoor te gaan.
Het kan eng zijn om een doel op papier te zetten, maar het is een noodzakelijk iets om succes te behalen. Doelen worden geen doelen tot ze opgeschreven zijn. Daarvoor blijft het enkel een droom.
Stel een lange termijn doel op. (van ongeveer een jaar)
Dit doel moet groot genoeg zijn om je af te schrikken. Dit kan bijvoorbeeld een doel zijn om 25 kilo te verliezen, of een marathon te willen lopen. Wat ook je doel is, maak het helder voor jezelf.
Stel een korte termijn doel op. (van ongeveer 4-8 weken)
Doet doel zou je niet moeten afschrikken. Als we het verliezen van de 25 kilo als voorbeeld aanhouden. Dan zou het verliezen van 2 kilo per maand een goed korte-termijn doel zijn. Dit moet een doel waar jij zelf zeker van zult zijn dat je het kunt halen. En dit tegelijkertijd bijdraagt aan jouw significante doel voor 2022.
Evalueer je progressie.
De evaluatie neemt plaats ná de verstreken tijd van jouw korte termijn doel. Als je het doel hebt behaald, creëer een nieuw korte termijn doel! Als het niet is gelukt is het tijd om te reflecteren op waar je te kort kwam en stel daarop je nieuwe korte-termijndoel.
Beloon jezelf met kleine overwinningen.
Het is vermoeiend als je alleen de focus hebt op je langetermijn doel en niet de winst op de korte-termijn viert. Stel je voor dat je een berg beklimt van 10.000 stappen. Elke stap die je neemt voelt als geen vooruitgang wanneer je enkel focust op de bergtop. Echter zal wanneer we de route opsplitsen in kleinere delen het bereiken van deze delen als meer significante progressie voelen. Geef jezelf dus een schouderklopje na een overwinning!
Onthoud je waarom.
Onderweg richting jouw doel zul je obstakels, frustratie, falen en stappen terug moeten doen. Dit misschien zelf met wat tranen gecombineerd. Dit zijn allemaal normale onderdelen van het proces. Het is oké om gefrustreerd te raken. Het is zelf oke als je het gevoel hebt dat je wilt stoppen. Het is echter wel belangrijk om deze emoties niet je acties te dicteren. Als jouw waarom sterk genoeg is, zal dit je erdoorheen helpen. Zorg er daarom voor dat je jouw waarom hebt opgeschreven en herinner je dit wanneer het moeilijk wordt. Viktor Frankl zei: ''If you know your why, you can endure any how''.
Comments